Våra producenter

Schweiz

Domaine Donatsch

Malans, Graubünden

Vingården på knappa sex hektar drivs av familjen Donatsch, nu i femte generationen av vinälskare. Domaine Donatsch har alltid varit en pionjär inom kvalitetsvin i Schweiz och Thomas Donatsch var den förste som började lagra vin på ekfat, inspirerad från alla sina resor i Burgund. De första faten som användes var tre begagnade La-Tâche-fat från sina vänner på Domaine de la Romanée-Conti. Sedan en tid tillbaka ansvarar sonen Martin för vintillverkningen på Domaine Donatsch efter flera års praktik utomlands på högklassiga vingårdar. Man specialiserar sig på Bourgogne-druvsorterna Pinot Noir och Chardonnay, men är även specialister på den urgamla, inhemska druvsorten Completer.

Vinerna är extremt eftertraktade i Schweiz och även internationellt. Konsekvent höga poäng från WineAdvocate och Decanters inkludering av deras Pinot Noir Unique 2013 bland världens tio bästa Pinot Noir (utanför Bourgogne) har gett än mer eko i vinvärlden. 

Donatsch

Weingut Obrecht

Jenins, Graubünden

Christian och Francisca Obrecht är den femte generationen att driva den lilla familjevingården på knappa sju hektar mitt i byn Jenins. Redan från början i 2006 var målet klart definierat att producera vin på ett så naturligt och miljömedvetet sätt som möjligt. Snart började man experimentera med biodynamisk vinodling och sedan 2017 är vingården helt konverterad och Demeter-certifierad och sulfit används bara väldigt sparsamt. Weingut Obrecht är specialister på Pinot Noir där flaggskeppet Monolith anses vara ett av Schweiz allra bästa (konsekvent rankade bland topp 5 av de bästa vinerna i Schweiz av Schweizer Weinzeitung), men producerar även en intressant uppsättning av vita viner, så som Chardonnay, Completer och Riesling Sylvaner.

Obrecht.ch

Valentina Andrei

Saillon, Valais

Den unga rumänskan Valentina kom till Schweiz för att lära sig franska, men föll för det vackra vingårdslandskapet i Valais och blev kvar. Då hon var uppfödd i en vinmakarfamilj och hade stor passion för vin började hon studera agrikultur och oenologi. Efter skolan fick hon praktik hos Domaine Beudon och sedemera jobb som källarmästare hos Marie-Thérèse Chappaz, vilka är två av de största pionjärerna inom biodynamisk vinodling i Schweiz. Detta skulle ge stor inspiration för hennes framtida karriär och 2012 startade hon sin egen vingård. Efter att ha startat med ett par vinstockar förfogar hon nu över fyra hektar vingårdsland där, på typiskt Valaisanskt manéer, en mängd olika druvsorter samsas. Självklart arbetar Valentina, som sina läromästare, biodynamiskt och vingården håller just nu på att certifieras.

År 2018 utsågs Valentina Andrei till "Rookie of the Year" av GaultMillau och är en av Schweiz allra mest spännande nya vinmakare!

Valentinaandrei.ch

Chanton Weine

Visp, Valais

I övre delen av Valais, en av Europas högsta vinregioner där rankorna växer upp till 1150 meter över havet, har familjen Chanton gjort vin sedan 1944. Vineriets enastående rykte vilar till hög grad på deras outtröttliga arbete med regionens urgamla inhemska druvsorter. Många av dessa skulle idag vara utdöda om det inte vore för Josef-Marie "Chosy" Chanton (till höger i bild), som har spenderat större delen av sitt liv att återupptäcka och skydda dessa sällsynta druvsorter. Druvsorter som Eyholzer Roter, Plantscher och Himbertscha är de idag den enda producenten i världens som producerar. Förutom att de i sig är oerhört spännande druvsorter med unik karaktär så ser Chosy det som en kulturgärning att bevara dessa sorter som bildar en unik genpool för framtida druvsorter i Valais. 2008 tog sonen Mario (till vänster i bild) över huvudansvaret över vineriet och vurmar precis som sin far för dessa rariteter. Vid sidan om de unika rariteterna är vinet Heida Gletscherwein Chantons mest framträdande vin. Heida, det lokala namnet på druvsorten Savagnin Blanc, som växer på 800 meters höjd med utsikt över Valais mäktigaste glaciärer.     

www.chanton.ch

Domaine La Colombe

Féchy, Vaud

Raymond Paccot är en mästare i Chasselas. Chasselas, som är Schweiz inhemska druva nummer ett, är ursprungligen från Vaud och känner sig fortfarande allra mest hemma här. Mitt i Vaud hittar vi byn Féchy där familjen Paccot har gjort vin i fyra generationer. Raymond tog över tyglarna 1978, full med nya idéer efter att ha arbetat i Kalifornien och Spanien. På den tiden gjorde man bara ett vin, ofta olika vingårdar ihopblandade, men alltid Chasselas. Raymonds mål var att producera Chasselas som uttryckte sin terroir genom att uttnyttja de olika jordmånerna i de olika vingårdslägena som man hade tillgång till. Nuförtiden producerar man sex viner baserade på Chasselas-druvan i olika vingårdslägen. Redan 1999 började man som en av de första i Schweiz att arbeta med biodynamiska principer och idag är man helt Demeter-certifierade. Hela vingården spänner knappa 20 hektar och man odlar även ett par andra druvsorter, både vita och röda. Fjärde generationen håller på att ta över vingården. Raymond och Violaines dotter Laura har tagit över ansvaret för vingårdarna medan Raymond fortfarande ansvarar för vinmakningen. En ny generation för med sig nya idéer men ett är klart – Chasselas kommer alltid stå i fokus.

La Colombe

Domaine Henri Cruchon

Echichens, Vaud

Henri Cruchon grundade denna genuina familjevingård i 1976. Här jobbar syskon, ingifta och kusiner från flera generationer sida vid sida. Henris son, Raoul som senare tog över, var en av pionjärerna bakom biodynamisk odling i Schweiz. Redan 1992, efter ett möte med berömda biodynamiska odlaren Lalou Bize-Leroy, bestämde han sig för att fullt omsätta biodynamiska principer på domainen. Nu är det tredje generationen som håller på att ta över domainen i form av Raouls dotter Catherine, tillsammans med sin syster Margaret och sina två kusiner Laura och Yaëlle är de nu ansvariga för vineriet. Med Catherine har nya idéer fått blomma, bland annat har hon tagit fram en väldigt spännande serie av naturliga viner – lång maceration, ofiltrerade och utan tillsatt sulfit.

Hos Domaine Henri Cruchon står traditionella druvsorter i fokus – Chasselas, den viktigaste druvan i Vaud och även ursprungligen från regionen samt Pinot Noir, som odlats här i över 600 år.

La Colombe

La Maison Carrée

Auvernier, Neuchâtel

Släkten Perrochet hade odlat druvor och gjort vin på Jurabergets södra fot redan långt innan man 1827 köpte La Maison Carrée, det kvadratiska huset med det karaktäristiska taket som är ett landmärke i byn Auvernier. Denna byggnad rymmer än idag både familjen Perrochet och dess vinmaknings- och vinlagringsfaciliteter. Jean-Denis och hans fru Christine samt deras son Alexandre är de som nu driver vingården. Historien och traditionen väger tungt - man använder fortfarande en 200 år gammal träpress för att pressa druvorna efter skörden och lagrar de flesta vinerna på väldigt gamla, stora ekfat. Men på många sätt är man väldigt nytänkande - man odlar enligt biodynamiska principer sedan 2012, är Demeter-certifierade och arbetar på ett modernt, ekologiskt-tänkande sätt. Deras mest sålda vin är Chasselas uppfostrad "sur lie", men är kanske mest kända för sina Pinot Noirer från olika typer av kalksten som ger upphov till helt olika stil av samma druva.     

lamaisoncarree.ch

Österrike

Weingut Tement

Ehrenhausen, Steiermark

Precis på gränsen mellan Österrike och Slovenien, högt upp på en platå omgärdad av branta vingårdar, ligger Weingut Tement. Vingården drivs nu i tredje generation av unga bröderna Armin och Stefan men pappa Manfred stöttar fortfarande aktivt. Ekologiskt skötta vingårdar, låga skördeuttag och selektivt handarbete har lett till eleganta viner som väldigt tydligt återspeglar dess växtplats. Hos Weingut Tement, precis som i resten av regionen, är Sauvignon Blanc idag den viktigaste och mest odlade druvsorten. En av pionjärerna bakom druvans utbredning på 80-talet och nu höga anseende var pappa Manfred. Südsteiermark anses idag vara en av de absolut bästa regionerna i världen för Sauvignon Blanc. Hos Weingut Tement växer en stor del av rankorna på kalksten med hög andel musselskal, vilket bidrar med komplexitet, struktur och finess. De mest kända vingårdslägena är Ried Zieregg och Ried Grassnitzberg, båda precis runt knuten på vingården. Tement producerar även högklassisk Chardonnay (som här lokalt går under namnet Morillon), Pinot Blanc, Muskat och Welschriesling. Man började redan för dryga 15 år sen att arbeta ekologiskt och är sedan 2018 fullt eko-certifierade. Sedan ett par år tillbaka jobbar man även enligt biodynamiska principer och är under konvertering för Demeter-certificering.

Weingut Fidesser

Platt, Weinviertel

Weinviertel har länge stått i skuggan av de mer kända granndistrikten strax väster ut, men regionen håller på att få sitt stora genombrott. En ny generation av nytänkande, välutbildade och ekologiskt orienterade håller på att ta över spakarna. En av pionjärerna bakom biodynamisk odling har här varit Norbert Fidesser. I byn Platt, där familjevingården Weingut Fidesser håller till, har den mesta vinodlingen skett konventionellt. Norbert, som tidigt fick inspiration att odla ekologiskt och även biodynamiskt samt att experimentera med skalmaceration och icke sulfit-tillsats i vinerna, sågs som en utböling. När han och hans vinmakarkollegor i byn satt tillsammans och blint provade årets viner fick hans viner omdömet ”defekt”, år efter år. Sen hände något. En yngre generation vinmakare dök upp som förstod värdet i ärliga viner utan konstodlad jäst och naturliga smaker. Sedan dess är Weingut Fidesser en ledande producent i detta nya, dynamiska Weinviertel. Man producerar en del av vinerna i lite mer konventionell stil där vinerna filtreras och buteljeras med en liten svaveltillsats men man använder bara druvans egna naturliga jästsvampar vilket bådar för en regionaltypisk men unik stil. Den andra linjen av viner kallar man Orbis – viner som ska få vara sig själva och spegla sitt ursprung, detta utan vare sig filtrering, klarning, sulfiter eller andra ingrepp. Här låter man dessutom musten macerera i skalen under jäsning en längre period för att få ur så mycket smak som möjligt ur just druvorna. Man jobbar med många olika druvsorter, de flesta av dem inhemska från just Weinviertel för en oefterliknelig stil. Hos Weingut Fidesser är tre generationer aktiva. Den nya generationen, med Norberts dotter Sophie och sonen Rudi, bidrar med mycket nya idéer och tankar vilket bådar gott inför framtiden. Weingut Fidesser är ekologiskt certifierade sedan 2010 och biodynamiskt certifierade av Demeter sedan 2016.

lamaisoncarree.ch
lamaisoncarree.ch