Våra producenter

Domaine Donatsch

Malans, Graubünden

Vingården på knappa sex hektar drivs av familjen Donatsch, nu i femte generationen av vinälskare. Domaine Donatsch har alltid varit en pionjär inom kvalitetsvin i Schweiz och Thomas Donatsch var den förste som började lagra vin på ekfat, inspirerad från alla sina resor i Burgund. De första faten som användes var tre begagnade La-Tâche-fat från sina vänner på Domaine de la Romanée-Conti. Sedan en tid tillbaka ansvarar sonen Martin för vintillverkningen på Domaine Donatsch efter flera års praktik utomlands på högklassiga vingårdar. Man specialiserar sig på Bourgogne-druvsorterna Pinot Noir och Chardonnay, men är även specialister på den urgamla, inhemska druvsorten Completer.

Vinerna är extremt eftertraktade i Schweiz och även internationellt. Konsekvent höga poäng från WineAdvocate och Decanters inkludering av deras Pinot Noir Unique 2013 bland världens tio bästa Pinot Noir (utanför Bourgogne) har gett än mer eko i vinvärlden. 

Donatsch

Weingut Obrecht

Jenins, Graubünden

Christian och Francisca Obrecht är den femte generationen att driva den lilla familjevingården på knappa sju hektar mitt i byn Jenins. Redan från början i 2006 var målet klart definierat att producera vin på ett så naturligt och miljömedvetet sätt som möjligt. Snart började man experimentera med biodynamisk vinodling och sedan 2017 är vingården helt konverterad och Demeter-certifierad och sulfit används bara väldigt sparsamt. Weingut Obrecht är specialister på Pinot Noir där flaggskeppet Monolith anses vara ett av Schweiz allra bästa (konsekvent rankade bland topp 5 av de bästa vinerna i Schweiz av Schweizer Weinzeitung), men producerar även en intressant uppsättning av vita viner, så som Chardonnay, Completer och Riesling Sylvaner.

Obrecht.ch

Valentina Andrei

Saillon, Valais

Den unga rumänskan Valentina kom till Schweiz för att lära sig franska, men föll för det vackra vingårdslandskapet i Valais och blev kvar. Då hon var uppfödd i en vinmakarfamilj och hade stor passion för vin började hon studera agrikultur och oenologi. Efter skolan fick hon praktik hos Domaine Beudon och sedemera jobb som källarmästare hos Marie-Thérèse Chappaz, vilka är två av de största pionjärerna inom biodynamisk vinodling i Schweiz. Detta skulle ge stor inspiration för hennes framtida karriär och 2012 startade hon sin egen vingård. Efter att ha startat med ett par vinstockar förfogar hon nu över fyra hektar vingårdsland där, på typiskt Valaisanskt manéer, en mängd olika druvsorter samsas. Självklart arbetar Valentina, som sina läromästare, biodynamiskt och vingården håller just nu på att certifieras.

År 2018 utsågs Valentina Andrei till "Rookie of the Year" av GaultMillau och är en av Schweiz allra mest spännande nya vinmakare!

Valentinaandrei.ch

Fler producenter presenteras inom kort